miercuri, 3 noiembrie 2010

Inceputul mandatului parlamentarilor europeni

În urma alegerilor pentru Parlamentul European, Preşedintele invită autorităţile competente din statele membre să comunice Parlamentului, în cel mai scurt timp, numele deputaţilor aleşi, pentru ca aceştia să poată participa la lucrările Parlamentului încă de la deschiderea primei şedinţe de după alegeri.
În acelaşi timp, Preşedintele le atrage atenţia acestor autorităţi cu privire la dispoziţiile pertinente din Actul din 20 septembrie 1976 şi le invită să ia măsurile necesare pentru a evita orice incompatibilitate cu mandatul de deputat în Parlamentul European.
Orice deputat a cărui alegere este notificată Parlamentului trebuie să declare în scris, înainte de a participa la lucrările parlamentare, că nu deţine o funcţie incompatibilă cu cea de deputat în Parlamentul European. După alegerile generale, această declaraţie trebuie făcută, în măsura posibilului, cu cel mult şase zile înainte de şedinţa constitutivă a Parlamentului. Orice deputat participă la lucrările Parlamentului şi se bucură de exercitarea deplină a drepturilor în Parlament şi în organele acestuia atât timp cât prerogativele sale nu au fost verificate sau nu s-a luat o hotărâre în legătură cu o eventuală contestaţie, cu condiţia să fi efectuat în prealabil declaraţia menţionată anterior.
Pe baza unui raport al comisiei competente, Parlamentul procedează în cel mai scurt timp la verificarea prerogativelor şi statuează asupra validităţii mandatului fiecărui membru nou ales, precum şi în privinţa eventualelor contestaţii formulate în conformitate cu dispoziţiile Actului din 20 septembrie 1976, cu excepţia celor întemeiate pe legislaţia electorală naţională.
Raportul comisiei competente se întemeiază pe comunicarea oficială, de către fiecare stat membru, a rezultatelor electorale în ansamblul lor, cu precizarea numelui candidaţilor aleşi, precum şi a eventualilor supleanţi în ordinea clasării rezultate în urma votului.
Pe baza unui raport al comisiei competente, Parlamentul se poate pronunţa în orice moment asupra oricărei contestaţii referitoare la validitatea mandatului oricărui membru al său.
În cazul în care numirea unui deputat are loc ca urmare a retragerii candidaţilor care figurează pe aceeaşi listă, comisia competentă cu verificarea prerogativelor se asigură că renunţarea se face în spiritul şi în litera Actului din 20 septembrie 1976, precum şi în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul PE.
Comisia competentă trebuie să se asigure că orice informaţie care ar putea aduce atingere exercitării mandatului unui deputat în Parlamentul European sau ordinii de clasare a supleanţilor este comunicată în cel mai scurt timp Parlamentului de către autorităţile statelor membre sau ale Uniunii, cu menţionarea datei de la care aceasta produce efecte în cazul unei numiri.
În cazul în care autorităţile competente ale statelor membre iniţiază o procedură care ar putea conduce la invalidarea mandatului unui deputat, Preşedintele le solicită o informare periodică privind stadiul acesteia. Preşedintele trebuie să sesizeze în legătură cu aceasta comisia competentă, la propunerea căreia Parlamentul se poate pronunţa.

Niciun comentariu: