sâmbătă, 24 noiembrie 2007

Multi viteji dupa, asa ca hai si inainte

Stiti cum este cu "dupa razboi multi viteji se arata" :) Va garantez ca este o vorba cat se poate de bazata in realitate - un exemplu va fi probabil de luni cand "analistii politici" vor cobori din sferele inteligentei inalte a lor si ne vor explica de ce, cum si cat am votat :) Bineinteles lucrurile vor fi foarte simple atunci si motive dupa petrecerea lucrurilor pot fi gasite mai usor sau macar inventate facil.

Asa ca sa imi dau si eu cu parerea, da` nainte - bine, probabil ca o sa scriu si dupa, da mai intai voi arata azi cam ce cred ca se va intampla la alegerile europene, pe baza celor vazute de mine in aceasta campanie.

Primo, prezenta scazuta la urne - nu cred ca va surprinde pe nimeni - si cred ca motive aici sunt:
- interesul omului scade odata cu departarea si necunoasterea problematicii europene - de vina aici in mare parte nu sunt atat politicienii cat presa care de aproape 10 ani de cand ar trebui sa ne prezinte cu ce se mananca UE a ales sa taca in papusoi si sa se ocupe cu totul si cu totul alte chestii, desi ar fi putut si trebuit sa aloce un spatiu printre scandaluri si unei informari europene
- campania electorala absolut lesinata - mi s-a parut in cazul multor partide ca au facut-o numa pen ca trebuia sa o faca - o promisese asa ca de, unde`i ordin cu placere :)

Secundo, pe partide:

- Alianta Socialista - nu prea am ce sa spun despre ei ca nu i-am vazut decat in cateva clipuri mici - probabil ca un sub 1% si nu au realizat aproape nimic - nici nu mi-am dat seama ce este cu ei. Sunt comunisti ? Sunt socialisti ? Probabil ca daca se identificau mai bine - precum probabil ca ar fi vrut - cu comunistii, ar fi fost mai de succes, asa nu exista

- Partidul Conservator - absolut populismul in floarea primaverii. Cred ca cea mai tare faza care mi-a ramas cu ei a fost cea de la una din emisiunile electorale de pe Realitatea TV in care era prezenta o gagica tanara din partea lor si care s-a prezentat onorabil. Imediat unul din "seniorii" partidului sare sa se laude: "Domnisoara este un bun exemplu pentru faptul ca noi promovam tinerii". Prezentatorul nu se poate abtine si intreaba pe ce loc este pe lista domnisoara. Raspunsul, LOCUL 40 :))) Cat despre promisiuni si mama ce o sa dreaga ei la Bruxelles, nu mai aduc vorba pen ca ma apuca nervii de la atat demagogie. Presupun ca vor lua cu mult mai putin decat in sondajele pe care le aud

- Partidul Verde - hm, in pofida absolutei penibilitati a principalului lor candidat - am mai scris asa ca nu mai insist, spunand ca omu nu stie boaba de romana, nu are habar de problematica europeana sa macar de unele chestii concrete de mediu din Romania - cred ca aceasta campanie le-a adus un plus prin afisarea ca singurul partid din zona pur ecologista + probabila buna colaborare cu verzii europeni. Oricum, sunt sceptic ca exista in mod real un interes ecologic in Romania care sa se exprime inca in voturi, asa ca rezultate comparabile cu cei de mai sus probabil. Dar macar poti sa speri pe viitor de la ei.

- Partida Romilor - ce sa zic, probabil ca aceleasi plusuri si minusuri ca la verzi - bun pentru ei ca s-au individualizat intre celelalte organizatii ale romilor, prost ca nu stiu sa-si motiveze electoratul direct sa-i voteze + oameni destul de slabut pregatit pentru Bruxelles.

- PNG-CD - ok, oamenii astia vor pierde pe mana lor, parerea mea. Aveau un culoar absolut perfect, mai ales cu Gigi Becali care putea lansa un mesaj de genu: "Eu ma duc la Bruxelles nu sa fac plecaciuni in fata europenilor ci sa bat cu pumnul in masa". Si va spun ca ar fi prins. Se mula si pe personalitatea lui Becali si pe ceea ce asteapta de fapt multi dintre romanii care s-au saturat de criticile cu nasul pe sus venite dinspre UE si promovate cu placere masochista de presa. Dar campania a fost pur si simplu aiurea, si putea sa se faca un compromis in transmiterea mesajului national cu cel crestin, insa teama probabil de a nu fi catalogat extremist si astfel de neprimit in PPE, l-a facut pe Becali sa apeleze la aceasta campanie. Plus ca s-a vazut in sondaje cu sacii in caruta unui 10%, insa una este pielea ursului si altul ursu :) + nu cred ca a avut nici o echipa care sa creada in mesajul transmis si in posibilitatea de succes, probabil ca au venit in jurul lui tot felul de arivisti care s-au preocupat numai de linguseli si de cheltuirea banului pe ceva doar de exterior. In sfarsit, Dumnezeu da da` nu-ti baga in traista. Inainte de campanie as fi spus ca strage usor 5% dar acum nu stiu ce sa mai zic - si va asigur ca nu este vina scandalului Hagi - cati pe care ii stiti ca ar fi votat PNG nu-l mai voteaza acum din cauza lui Hagi ?

- PIN - uite o surpriza placuta. Adica oamenii au facut o campanie diferita de a celorlalti. Hehehe, ma uit ca si pe blog la mine au votat intr-o veselie in sondajul abia incheiat - bine si-au dat mail intre ei ca sa-l semnaleze si astfel au reusit sa obtina un 23% - insa atentie O PREZENTA FOARTE REDUSA LA VOT POATE ADUCE SUPRIZE IN FAVOAREA PARTIDELOR MICI CARE POT SA ISI MOBILIZEZE OAMENII - asa ca daca reusesc sa isi mobilizeze activistii au sanse de ceva bunicel pentru ei, si vad ca par mobilizati - aici is invers fata de PNG, daca inainte de campanie ii clasam sub 1%, cred ca acum, poate au ceva sanse, slabe, da oricum nu 0. Bine, am probleme cu ei cu unele puncte de vedere, parca au luat eticheta de eurosceptic in brate absolut pentru faptul ca nu era nimeni cu aceasta eticheta, si nu prea stiu cum sa o manevreze - vad cum se comporta ei aici imaginea unul fratior mai mic ce ii ia geaca de motor a fratelui mai mare si incepe sa se sparga in figuri la prieteni. + habar n-am cum au facut ei selectia prin concurs a candidatilor, cand unii din principalii aflati pe lista lor le aveau cu problematica europeana cum o am eu cu chimia :) Aaa, si mai ar fi chestia ca ei se adreseaza unui electoral la care cam greu sa ajunga mesajul politic si sa mai se si duca la vot - tinerii, asa ca pot sa ajunga la scor mic si pe chestia asta.

- PNTCD - hm, fata de alegerile din anii trecuti unde se cantonasera numai pe anticomunism si "domne` tre sa ne votati ca suntem in PPE", acum par sa-si fi dat seama ca trebuie altceva. Nu stiu daca si au reusit sa convinga multi, insa macar au avut o campanie care i-a individualizat cat de cat - asa ca poate cine stie - desi tot cred ca slabe sperante dupa ce au ramas in memoria colectiva pentru perioada CDR cand nu numai ca au fost certareti ca Alianta DA dar au fost si penibili de slabi, astia de acum macar isi dau fiecare in cap nu doar incaseaza ca prostii :) Aaa, si sa nu uit de Milut, care numai a presedinte de partid carismatic nu seamana :)

- PRM - sincer, ii dadeam ca disparuti inainte de alegeri. Era clar ca se afunda din ce in ce mai jos si PNG ar fi trebuit sa le ia din electorat, ba si PD-ul. Dar surpriza, pac incepe UDMR campanie cu autonomia, pac Tokes ca sa nu mai zic si criza italiana in care si-au permis fata de alte partide tematoare sa ia o pozitie - cel putin la TV. Asa ca presupun ca vor trece pragul si vor opri pentru moment caderea, dar cred ca asta nu se datoreaza atat lor cat prostiei celorlalti contracandidati.

- UDMR - aici chiar sunt curios ce se intampla cu partidul de guvernare al ultimilor 12 ani. Mi se par, cel putin la TV, destul de impacati cu ideea de neprindere a pragului, si probabil ca acesat lucru ii va duce si la infrangere. Bine, poate ma insel, nu prea am fost prin Ardeal sa vad cum sunt lucrurile, dar cred ca o mare parte din baza lor electorala s-a saturat de ei. Oricum interesant cum evolueaza impreuna UDMR cu PRM, presupun ca nu prea ar putea exista unul fara altul :)

- Tokes - si aici sunt curios sa vad daca discursurile alarmiste cu privire la sustinerea pe care o au ideile acestuia printre etnicii unguri sunt chiar fondate. Probabil ca si aici prezenta la vot va fi hotaratoare, pentru ca presupun ca are un nucleu dur care va veni sigur sa-l sustina, spre deosebire de alte formatiuni politice.

- PLD - sau Stolojan - ca de, asa s-a mers vad in campania lor, in identificarea pana in panzele lui Albu Voivod cu Stolojan. Chiar ma intreb ce mama masii or sa mai faca la urmatoarele alegeri, o sa-l puna pe Stolojan la fiecare ? Probabil ca o sa poata sa faca si asta deoarece romanul uita repede - exemplu cu Basescu la alegerile pentru primaria Bucuresti unde promitea si pe cer si pe luna ca nu o sa candideze inca la presedintie :) Oricum, o nota pe care trebuie sa o fac la acest partid este legata de banii investiti. Absolut peste tot dau peste ei in bannere. E clar ca au o sustinere puternica financiara si tare nu cred ca se pupa cu mesajul anticoruptie pe care tot vor sa-l dea in emisiunile TV. In sfarsit, nu stiu ce sa zic la alegeri ca votanti, nu cred ca au un nucleu chiar dur de alegatori ca sa se prezinte bine in cazul prezentei reduse. Pe de alta parte, Basescu avand un bazin larg, probabil ca sustinatorii sai poata sa se imparta usor intre PD si PLD incat sa-i dea si acestuia din urma o trecere de prag insa cred ca scopul crearii sale de a slabi PNl nu a fost atins.

- PSD - trecem la astia mari :) Mai, ok, in campanie xse promit lucruri, ok la un partid mic sa spunem ca mai treci cu vederea unele demagogii zambind, dar la PSD chiar atatea mesaje demagogice ?!! daca ne alegeti pe noi veti avea pensii mai mari, salarii mai mari, scoli mai bune etc etc etc ???? Chiar is dezamagit - de altfel chiar am mai scris de asta si m-am contrazis pe blog cu ei. Reiau numai intrebarea: Intr-o tara in care majoritatea covarsitoare a populatiei ii acuza pe politicieni ca nu fac altceva decat sa minta si de aceea nu mai asculta pe nimeni, voi veniti cu astfel de promisiuni ??? Ce o sa zica cel care va voteaza, crezand ca o sa primeasca o pensie mai mare in schimb, si o sa vada ca vax ? Oricum, eu cred ca PSD-ul va lua slab, liderii de imagine sunt slabi si de aceea si atractia lor a scazut mult. + ca au cedat locul de partide de opozitie PD-ului si PNL-ului :))) Poate ca daca le merg perfect organizatiile locale mici reusesc sa faca vreo branza.

- PNL - aici cred ca a fost o campanie condusa cu picioarele. Chiar m-am gandit de multe ori ca este vorba de tradare la mijloc si nu de prostie. Cum ? Dar cum poti sa iti axezi o campanie electorala pe mesajul: "Eu promovez Romania ! Tu ?", Trec peste pueritatea alegoriei "Eu" / "European Union" si ajung la "TU ?" ??? Mai, sa zicem ca ar fi fost pe afise Doroftei, Gabi Szabo, Ilie Nastase, Hagi si as fi inteles cat de cat "Tu ?" dar asa ? Cat tupeu poti sa ai sa ma intrebi tu ala din afis, care nu ai promovat sa nu stiu sa fi promovat Romania in Europa, ce fac eu pentru asta ? Este absolut jignitor ! Tupeu, aroganta, efectiv nu gasesc cuvinte. Ce sa mai vad alte idei pe care le-au pus in aplicare, precum impartirea Constitutiei pe gratis, joculete pe net etc. Cum sa le mai vad pe acestea cand mii de afise ma jignesc la tot pasul unde ma uit ? Uf - m-am aprins - ma calmez si continui. Cred ca in pofida acestei tampenii or sa ia un scor mai bun decat il dau unele sondaje, pentru ca au reusit sa faca un lucru extrem de important: in societatea impartita romaneasca pro si anti Basescu, majoritatea anti isi vad reprezentantii in ei. Nu in PSD ci PNL. Asa ca aici cred ca va fi bataia pestelui.

- PD - eeee, ce sa zic despre PD :) Clar or sa ia scor bun - bine, nu cred in unul care sa se apropie de 50% cum il dau unele sodaje. Explicatia exista si numai in faptul relevat intr-un studiu la care se face azi referire in Adevarul, "Basescu a pronuntat PD mai mult decat Boc" in timpul campaniei. Si invers, Boc a pronuntat Basescu mai des decat a spus PD. Ce sa mai zicem de afise :) Apropo de afise, la fel ca si la PLD - mai ! absolut peste tot sunt afise PD - e clar ca au avut printre cele mai scumpe campanii. Si voi veniti cu mesajele anticoruptie in sus si in jos ? :))) Frumoasa este politica :) Sa castigi o campanie fara practic sa ai un mesaj legat direct de aceasta campanie :) Si aceasta in momentul in care PPE-ul cu care se mandresc a avut si are o atitudine destul de controversata fata de Romania.

Niciun comentariu: